Polska żywność jest zdrowsza i smaczniejsza, a wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej zyskuje na wartości. Nie bez przyczyny najwięcej zarejestrowanych produktów tradycyjnych (ponad 200) jest na pięknym i zielonym Podkarpaciu, a ludzie żyją tam najdłużej.
– Zdrowa i wysokiej jakości żywność jest coraz bardziej doceniana na rynku. Produkty ekologiczne. dzięki którym powracają dobre, tradycyjne smaki oraz niekonwencjonalne produkty regionalne, mogące sprostać wyrafinowanym gustom konsumentów zyskują na znaczeniu – napisał w liście skierowanym do uczestników Ekogali na Podkarpaciu Marek Kuchciński. Marszałek Sejmu podkreślił, że powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by regionalne produkty promować we własnym kraju, Europie i świecie.
Ochrona i promocja wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Ponadto chroni się także dziedzictwo kulturowe wsi, co w dużym stopniu przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej. (MRiRW)
Podkarpackie smaki – Forum Ekonomiczne Krynica-Zdrój, fot. M. Olejnik