Předsedové zahraničních výborů vyzývají Rusko, aby stáhlo své vojáky zpoza ukrajinských hranic a běloruského území

My, předsedové výborů našich parlamentů, vzhledem k pokračujícímu hromadění vojenských sil v blízkosti rusko-ukrajinských hranic a na okupovaném Krymu a vzhledem ke společným vojenským cvičením Ruska a Běloruska:

Vyzýváme Rusko k deeskalaci situace a ke stažení svých vojsk z ukrajinských hranic a z území Běloruska;

Připomínáme, že jakákoli další agrese proti Ukrajině bude mít obrovské důsledky a vážné náklady, včetně omezujících opatření koordinovaných s partnery. Vyzýváme Rusko, aby neuznalo vládou kontrolované oblasti Doněcka a Luhanska jako nezávislé entity, protože by to bylo jasné porušení územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny;

Vyzýváme Bělorusko, aby během společného rusko-běloruského vojenského cvičení "Spojenecké odhodlání 2022" zajistilo naprostou transparentnost v souvislosti s počtem a složením vojenských jednotek, zbraní a vojenské techniky, jakož i s plánem návratu těchto sil na místa jejich působení.

Vyzýváme Rusko a Bělorusko, aby zajistily, že jejich politické a vojenské závazky budou v souladu se zásadami Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Ozbrojení muži před administrativní budovou ve Slavjansku na Ukrajině. Podle amerických představitelů ji ovládají ruské jednotky nebo proruští separatisté pod vlivem Moskvy. Foto: Genya Savilov/Agence France-Presse - Getty Images