DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL REPUBLICII RP - CIRCUMSCRIPȚIA 22

PONUKA

Pozícia Výboru pre zahraničné veci poľského Sejmu k Východnému partnerstvu

Východné partnerstvo, ktoré je súčasťou susedskej politiky Európskej únie zameranej na šesť krajín na východ od jej hraníc, je iniciatívou, ktorá sa začala v rokoch 2008 - 2009 prostredníctvom koordinovanej spolupráce poľskej a švédskej diplomacie s podporou českého predsedníctva Európskej únie. Vypracovali ho viaceré vlády Poľskej republiky bez ohľadu na ich politické zmýšľanie. Toto sa deje už 12 rokov, počas tretieho volebného obdobia po sebe. Východné partnerstvo je dôležitým nástrojom poľskej zahraničnej politiky, v tomto prípade realizovaným na základe nástrojov EÚ, a ako také sa teší nadstraníckej podpore dominantnej časti poľskej politickej scény.

Výbor pre zahraničné veci poľského Sejmu s uznaním berie na vedomie doterajšie úspechy Východného partnerstva v podobe dohôd o pridružení spolu s dohodami o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu medzi Európskou úniou a Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou - tromi zo šiestich partnerských krajín zahrnutých do tejto iniciatívy. Podobný význam majú aj dohody o bezvízovom styku medzi Úniou a tromi uvedenými krajinami, ktoré posilňujú medziľudské kontakty a spoluprácu občianskych spoločností.

Komisia so znepokojením sleduje stav vzťahov medzi Európskou úniou a ostatnými tromi partnerskými krajinami. Dúfa v mierové riešenie konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Odsudzuje, že diktátor, ktorý je pri moci v Bielorusku, využíva prisťahovalcov na vyvolanie konfliktu na hraniciach Poľska, Litvy a Lotyšska, a tým aj na východných hraniciach Európskej únie a NATO.

S najväčším znepokojením sleduje aj vojenské aktivity Ruska okolo ukrajinských hraníc a na nelegálne anektovanom Kryme, čím hrozí eskalácia ozbrojeného konfliktu, ktorý od roku 2014 tlie vo východných oblastiach krajiny, ktorá sa stala obeťou ruskej agresie. Nádejou je nadobudnutie platnosti komplexnej a posilnenej dohody o partnerstve medzi Európskou úniou a Arménskom v tomto roku, ktorá poskytuje základ pre ďalší rozvoj vzťahov Arménska s Európskou úniou aj jej jednotlivými členskými štátmi.

V tejto súvislosti Komisia obhajuje potrebu zachovať jednotu Východného partnerstva a odporúča vláde, aby diplomaticky podporila iniciatívu pridruženého tria (S3), ktoré v máji tohto roku založili Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko, s cieľom zintenzívniť ďalšie posilňovanie ich väzieb s Európskou úniou. Komisia sa okrem iného zasadzuje aj za nadviazanie štrukturálneho dialógu medzi pridruženou trojicou a Vyšehradskou skupinou vo vzorci S3+V4 a medzi Poľskom, Litvou a Rumunskom (ako členskými štátmi EÚ, ktoré majú osobitný záujem na priblížení Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska k EÚ) a S3, ako aj medzi S3 a Trojstrannou iniciatívou, a za inšpiráciu českého predsedníctva Európskej únie k nadviazaniu takéhoto dialógu medzi S3 a Európskou úniou.

Komisia sa pritom zaväzuje, že bude podporovať úsilie o posilnenie Východného partnerstva a v súlade s vôľou a činmi dotknutých krajín o zblíženie príslušných partnerských krajín.
s Európskou úniou.

Sme toho názoru, že zásada otvorených dverí do Únie pre krajiny, ktoré si to želajú a ktoré spĺňajú podmienky členstva, zakotvená v článku 49 Zmluvy o Európskej únii, zostáva základným právom Európskej únie a v plnej miere sa vzťahuje na krajiny Východného partnerstva vrátane pridruženej trojice. Táto zásada by sa mala odraziť v konkrétnych krokoch smerujúcich k začatiu prístupového procesu.

Diania

parlamentné výbory