A KÖZTÁRSASÁG TAGJA - 22

A Lengyel Köztársaság Szejmjének Külügyi Bizottsága

december 13-án.

a Nemzetközi Szövetség helyzetéről
Történelmi, oktatási, jótékonysági és emberi jogi "emlékmű"

Nemzetközi Történelmi és Oktatási Egyesület, Jótékonysági
és Emberi Jogvédők Emlékműve, amelyet Oroszország legnemesebb polgárainak akaratából hoztak létre 1989-ben - akkor, amikor az orosz nép a totalitárius kommunista erőszak évtizedei után ébredt a szabadságra -, ma létében veszélyeztetett.

"Memorial" - ez Oroszország lelkiismerete, több mint harminc éve dokumentálja a kommunista rendszer bűntetteit, helyreállítja az áldozatok emlékét, és ezzel tiszteleg emberi méltóságuk előtt, amely a szabadsághoz való elidegeníthetetlen joggal együtt minden ember eredendő tulajdonsága.

Lengyelország örökké hálás marad az orosz barátoknak, kollaboránsoknak és a Memorial támogatóinak, akik elszántan keresték az igazságot a lengyelek sorsáról, akik nemcsak a közvetlen elnyomás, hanem gyakran a nyomok eltüntetésének áldozatai is voltak. Az Orosz Emlékhely erőfeszítéseinek köszönhetően sok lengyel család szerzett tudomást szerettei sorsáról, akik a sztálini elnyomás, az NKVD lengyelországi hadművelete, a deportálások, a katyni mészárlás és az augusztusi hadjárat áldozatai voltak. Az ő nevükben tisztelgünk a Memorial valamennyi munkatársa előtt, és szeretnénk biztosítani őket örök lengyel barátságunkról. Lengyelország mindig készen áll arra, hogy vendégszeretetet és biztonságos menedéket nyújtson nekik.

A Memorial elleni támadás valódi okai nyilvánvalóak. Azzal, hogy megemlékezik az áldozatokról, nevükön nevezi őket, dokumentálja mártíromságukat, az Egyesület elítéli a hóhérokat.
és az embertelen rendszer, amely létrehozta őket. Megszegi azt az elvet, hogy a szovjet hatóságok népirtó parancsait végrehajtó bűnözők személyneveit eltitkolják. Ma visszatérnek ezekhez a gyakorlatokhoz - a büntetlenséghez és az évek során elkövetett bűncselekmények eltitkolásához.

Az Emlékhely Egyesület tevékenysége a következők feltárása, leírása és nyilvánosságra hozatala terén
Ezért nemcsak a bátor emberek nagyszerű erkölcsi cselekedete, hogy tisztelegnek a múlt áldozatai előtt, hanem a bölcs emberek nagyszerű politikai cselekedete is, hogy tisztelegnek a jövő előtt. Azzal, hogy a múltbéli bűncselekményekről feloldja a hallgatás fátylát, megnehezíti a jövőbeni bűncselekmények elkövetését. Megmutatja a potenciális hóhéroknak, akik bűnügyi parancsot kapnak, hogy egy napon nevük nyilvánosságra kerülhet a világ előtt, bűneiket megnevezik, és ők maguk sem maradnak büntetlenül. A Bizottság véleménye szerint ez a valódi oka az egyesület elleni támadásnak.

A Bizottság tiltakozik az Emlékhely Egyesület felszámolásának veszélye ellen
és felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a Memorialt, nemcsak a Memorial által védett történelmi igazság, hanem a biztonságos jövő érdekében is - a diktátoroknak engedelmeskedő államok által védett bűnözők nélkül.

Események

parlamenti bizottságok