Obnovená intervence za zachování místa dispečera v Przemyślu

Několik zwiProfesní sdružení se znovu obrátila na poslance Marka Kuchcińského s žádostí o podporu zachování místa dispečera v Przemyślu. Poslanec proto v této věci zaslal ministrovi zdravotnictví interpelaci, v níž apeloval na zachování místa dispečera v Przemyślu.

Ministr zdravotnictví a podkarpatský hejtman předpokládají snížení počtu těchto míst z 24 na 11 a snížení počtu zdravotnických dispečinků z 22 na 4. Dispečinky se budou nacházet pouze v Rzeszówě, Krosně, Sanoku a Mielci. Za tohoto předpokladu budou muset obyvatelé Przemyšlu a Przemyšlského okresu pro přivolání záchranné služby kontaktovat dispečink v Sanoku, který následně přesměruje hovor přes další prostředníky, kterými budou operátoři tísňových linek v Rzeszówě a Krosně.

Tato "racionalizace komunikačního systému" se setkala s vlnou kritiky a protestů ze strany lékařů a místních obyvatel. Odborové organizace působící při Vojvodské nemocnici svatého otce Pia v Przemyślu shromáždily 18 000 podpisů pro zachování pozice zdravotnického dispečera v nemocnici. Petice odborů spolu s podpisy obyvatel byla předána podkarpatskému hejtmanovi 5. října tohoto roku.

Jedním z nejdůležitějších faktorů při záchraně zdraví a života je doba, za kterou se záchranná služba dostane k pacientovi. Změny navržené státní správou ve struktuře a pracovních metodách zdravotnických dispečerů jsou příliš riskantní, protože prodlužují cestu k pacientovi.

Proto poslanec v této věci znovu zasáhl.