Postoj strany Právo a spravedlnost ke zvýšení zákonného věku odchodu do důchodu

Strana Právo a spravedlnost je toho názoru, že by měla být zachována současná řešení, která zaručují nárok na důchod ženám od 60 let a mužům od 65 let a požadovanou dobu pojištění (20 let pro ženy a 25 let pro muže).

Právo a spravedlnost je proti zvýšení věku odchodu do důchodu na 67 let. Právo a spravedlnost naopak podporuje opatření, která upřednostňují prodloužení pracovní doby po dosažení zákonem stanoveného věku odchodu do důchodu pro ty, kteří jsou ochotni a schopni pracovat.

Podporujeme dobrovolné zaměstnávání osob, které jsou schopny pracovat i po dosažení zákonem stanoveného věku odchodu do důchodu. Práce po dosažení zákonem stanoveného věku odchodu do důchodu je volbou a právem, nikoli vnucenou povinností - bez ohledu na rodinné poměry, zdravotní stav, kondici, pracovní schopnosti a zaměstnatelnost.

Stanovisko Práva a spravedlnosti je výsledkem hloubkové analýzy situace, která ukazuje, že střední délka života Poláků, jejich zdravotní stav, včetně střední délky života ve zdraví, kondice, jakož i předpokládané změny demografické situace v Polsku neodůvodňují prodloužení věku odchodu do důchodu ani u žen, ani u mužů.

Prodloužení věku odchodu do důchodu není možné za stávajících podmínek: špatný stav zdravotnictví a zdravotnických služeb, špatné pracovní podmínky v Polsku, špatné životní podmínky mnoha Poláků, rozšířená chudoba v mnoha obcích, vysoká nezaměstnanost mladých i starších lidí, nedostatek práce pro zdravotně postižené, rozšířené využívání "šmejdských" smluv a práce na černo.

Strana Právo a spravedlnost nemůže souhlasit s prodloužením věku odchodu do důchodu pro muže a ženy, protože tato změna není podložena žádným věcným odůvodněním. Je obzvláště obtížné přijmout skok Zvýšení věku odchodu do důchodu pro ženy.

Srovnávání Polska se západoevropskými zeměmi při zdůvodňování této změny je neopodstatněné, protože průměrná délka života, zdravotní stav, pracovní podmínky a příjmy Poláků jsou nesrovnatelné se situací v západních zemích.

Jedním z argumentů proti zvyšování věku odchodu do důchodu je také akutní nedostatek zařízení péče o nejmladší, nejstarší a zdravotně postižené osoby. Péči o závislé členy rodiny v Polsku velmi často zajišťují ženy, což vyžaduje, aby vládnoucí činitelé usnadnili ženám zkrácení, nikoliv prodloužení jejich pracovního života.

Strana Právo a spravedlnost poukazuje na ty problémy v systému sociálního zabezpečení, které je třeba důsledně a urychleně řešit:

- okamžité nahrazení povinné účasti pojištěnců v otevřených penzijních fondech dobrovolnou volbou,

- okamžité zrušení stropu pro výběr příspěvků na sociální zabezpečení pro osoby s nejvyššími příjmy,

- snížení odvodů na sociální pojištění od osob nastupujících do zaměstnání a na stáže, snížení rozsahu zaměstnávání na tzv. švarcsystém, což zvýší příjmy do rozpočtu ZUS a zvýší šance na zaměstnání starších osob (50+), účinný boj proti zaměstnávání "na černo" (bez smlouvy, bez pojištění),

- vypracování a provádění účinných programů boje proti nezaměstnanosti, zejména pro mladé pracovníky a starší skupiny (50+),

- vytvoření a zavedení programu zaměstnanosti pro absolventy všech stupňů a typů škol, který může zastavit masovou ekonomickou emigraci Poláků;

- vypracování a provádění programu profesní a životní stabilizace mladé generace, který může mít pozitivní dopad na demografickou situaci a trh práce,

- Snížení příspěvků na sociální zabezpečení o 50 % po dobu 24 měsíců pro osoby, které nastoupí do prvního zaměstnání.

Strana Právo a spravedlnost je pro uspořádání obecného referenda o zvýšení věku odchodu do důchodu, neboť se jedná o změnu, která hluboce zasahuje do společenského, profesního a především životního života milionů polských rodin. Poláci neměli možnost vyjádřit svůj postoj k otázce, která je pro každého z nich tak důležitá, protože volební program PO a PSL neobsahoval oznámení o zvýšení věku odchodu do důchodu.