DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL REPUBLICII RP - CIRCUMSCRIPȚIA 22

PONUKA

Spoločné vyhlásenie predsedov Výboru pre zahraničné veci o potrebe ďalších sankcií voči Rusku za jeho agresiu voči Ukrajine

Ako predseda zahraničných výborov našich parlamentov v reakcii na
na nepretržitú - nevyprovokovanú a nespravodlivú - agresívnu vojnu, ktorú vedie Ruská federácia proti Ukrajine:

vraciame upozorňujú, že ruská agresívna vojna proti suverénnej Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva vrátane Charty OSN;

zvýraznenie, že od nevyprovokovaného vojenského útoku Ruska na Ukrajinu dňa
Dňa 24. februára 2022 bolo dvanásť miliónov Ukrajincov nútených opustiť svoje domovy a viac ako päť miliónov bolo nútených opustiť krajinu;

odkazujeme na množstvo správ ľudskoprávnych organizácií a medzinárodných monitorovacích misií o zverstvách páchaných ruskými ozbrojenými silami na ukrajinských civilistoch vrátane mučenia, znásilňovania, vraždenia a masového zadržiavania civilistov v tzv. filtračných centrách, ako aj masových deportácií;

zvýraznenie nemorálna a nezákonná povaha taktiky, ktorú Rusko zvolilo, rozsiahle používanie mimoriadne krutých a nepresných zbraní, ktoré mrzačia a spôsobujú mimoriadne utrpenie. Rusko používaním takejto munície porušuje medzinárodné normy. Ruské sily
na Ukrajine používajú kazetovú muníciu, ktorá je celosvetovo zakázaná, aby zasiali strach a zabíjali civilistov bez rozdielu;

zvýraznenieže rozmiestnenie ruského vojenského personálu a výzbroje v Záporoží - najväčšej jadrovej elektrárni v Európe - je neprijateľné a nezohľadňuje zásady bezpečnosti a ochrany stanovené v siedmich pilieroch jadrovej bezpečnosti;

upozorňujeme naprítomnosť ruských ozbrojených síl v Záporoží bráni prevádzkovateľovi a ukrajinským orgánom v plnení ich povinností v oblasti jadrovej bezpečnosti
a rádiologického zdravia, ktoré vyplývajú z medzinárodných dohovorov,

zavolajte na Ruská federácia okamžite stiahne svoje ozbrojené sily
a akýkoľvek iný neoprávnený personál zo Záporožskej jadrovej elektrárne,
jeho bezprostredné okolie a Ukrajina ako celok;

opakujeme. čo najdôraznejšie odsudzujeme prebiehajúce, nevyprovokované
a neoprávnenej agresívnej vojne Ruskej federácie proti Ukrajine. Ruská federácia musí okamžite stiahnuť svoje vojská z medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny a rešpektovať jej územie a zvrchovanosť.

zavolajte na euroatlantické spoločenstvo a jeho partnerov, aby urýchlene posilnili a zaviedli komplexné sankcie voči Ruskej federácii s cieľom zabrániť ruskej armáde pokračovať vo vojenskej agresii na Ukrajine, aby zvýšili vojenskú, finančnú, humanitárnu a diplomatickú podporu Ukrajine, aby jednomyseľne podporili iniciatívy odsudzujúce vojenské akcie Ruska na Ukrajine a vyzývajúce na postavenie vinníkov pred súd, aby izolovali Rusko od medzinárodných a regionálnych organizácií a aby prijali rovnocenné rozhodnutia a zaviedli rovnocenné sankcie voči Bielorusku ako podporovateľovi ruskej vojenskej agresie;

zavolajte na Členské štáty Európskej únie a ďalší západní spojenci
okamžite pozastaviť cestovný ruch a obmedziť vydávanie vstupných víz občanom Ruskej federácie

si pripomíname všetky obete ruskej agresie na Ukrajine - tisíce civilistov a obrancov Ukrajiny;

vyjadrujeme solidaritu s Ukrajinou a ukrajinským ľudom.

vzhľadom na jej agresiu voči Ukrajine

Diania

parlamentné výbory